banja4

Sve čari Niške Banje

banjaPesma „Niška Banja, topla voda“ predstavlja jednu od najviše interpretiranih pesama u niškom kraju, a ujedno poznatoj kako u celoj Srbiji, tako i u okruženju. Kao izvorna niška i starogradska pesma, gotovo je nazamislivo da bilo kakvo slavlje u ovom kraju prođe bez nje.

Pesma „Niška Banja, topla voda“ predstavlja jednu od najviše interpretiranih pesama u niškom kraju, a ujedno poznatoj kako u celoj Srbiji, tako i u okruženju. Kao izvorna niška i starogradska pesma, gotovo je nazamislivo da bilo kakvo slavlje u ovom kraju prođe bez nje. Pesma je romskog porekla, i njena prvobitna romska verzija danas je izmenjena, a od njenog nastanka pa do danas zbog čestog izvođenja ona je u svojoj varijantnosti dobila nekoliko različitih verzija. U Niškoj Banji se svake godine 14. februara i na dan Svetog Trifuna – zaštitinika vinograda i vinara, održava već tradicionalni festival vina pod nazivom „Dani vina i meraka“, a pesma „Niška Banja, topla voda“ postala je svojevrsna himna ove manifestacije.

Pored ovog događaja, u Niškoj Banji ima još mnogo značajnijih dešavanja, a jedno od njih je i „Kulturno leto“ koje organizuje Centar za kulturu Niška Banja, a njegovo trajanje je oko dva meseca. Ova manifestacija okuplja veliki broj kako učesnika, tako i posetilaca, a predstavi se preko 500 pevača, pisaca, glumaca, odnosno raznih izvođača i zabavljača.

Na osnovu ispitivanja banjske terase, odnosno naslaga, došlo se do zaključka da vrelo Niške Banje postoji preko 26 hiljada godina. Takođe, prilikom izgradnje novog kupatila pronađen metalni novac iz doba Hadrijana, koji je vladao od 117. do 138. godine, na osnovu čega se došlo do saznanja da je prvo kupatilo u Niškoj Banji sagrađeno još u 2. veku. O lekovitosti izvora u Banji pored naučnih saznanja, govore i razne legende i priče koje se uglavnom vezuju za prepoznavanja njihovih kvalliteta od strane najuticajnijih ljudi prošlog vremena, te  njihovoj upotrebi u zdravstvene i relaksirajuće svrhe.

banja1

banja3

banja4

Niška Banja ima umereno – kontinentalnu, blago sedativnu klimu, što je zasluga blage vegetacije na Koritniku koji je ogranak Suve planine (1870 m n/v), a koji doseže nadmorsku visinu od 808 metara nadmorske visine. Nadmorska visina Banje je 248 m, naselje je smešteno na uzvišenoj ravni, odakle se pruža veličanstven pogled na prostranstvo i kotlinu. Banja poseduje pet termomineralnih lekovitih izvora: Glavno vrelo, Suva Banja i Školska česma, Banjica i Pasjača, a njihova temperatura kreće se od 17, pa sve do 39 stepeni Celzijusa. Svi ovi izvori su radioaktivni, bogati gasovima, i dokazano leče veliki broj bolesti.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>