rib1

Ribarska Banja – značaj, razvoj i obilježja

rib2U dolini Ribarske reke, na nadmorskoj visini od 540 m, na severnim padinama visoke planine Jatrebac (1491m), smeštena je Ribarska Banja. Ovo mesto poznato je po izuzetno povoljnim klimatskim uslovima, a ono po čemu je najznačajnije, jesu izvori mineralne vode.

U dolini Ribarske reke, na nadmorskoj visini od 540 m, na severnim padinama visoke planine Jatrebac (1491m), smeštena je Ribarska Banja. Ovo mesto poznato je po izuzetno povoljnim klimatskim uslovima, a ono po čemu je najznačajnije, jesu izvori mineralne vode. Poznata kao balneološko lečilište, Ribarska Banja smeštena je u centralnom delu Srbije, na 290 km od njenog glavnog grada, i na 34 km od najbližeg grada Kruševca. Klima banje je subplaninska, a svež i nezagađen vazduh upotpunjuju povoljan uticaj na celokupno psiho-fizičko zdravlje.

Banja poseduje šest izvora mineralne vode za koje je dokazano da daju povoljne rezultate u lečenju mnogih bolesti. Temperatura ovih lekovitih izvora kreće se od 38 do 42 stepena C, pa se klasifikuju kao homeoterme i hipoterme.

Još u 4. veku p.n.e. na ovom području postojala je naseeobina starih Rimljana, koji su izvore koristili u terapijske svrhe, a prva analiza urađena je 1834, da bi nekoliko godina kasnije ovo mesto postalo značajno kao prirodno lečilište, a 1904. godine i moderno uređena banja.

Građevinska rešenja postojala su još i za vreme Turaka, iza kojih je ostalo kupatilo-hamam, koje je renovirano i menjanjo, te služilo sve do izgradnje modernih paviljona. Pred Prvi svetski rat u Ribarskoj Banji izgrađeni su veliki paviljoni namenjeni za lečenje, a posle Drugog svetskog rata i objekti potpuno opremljeni i prilagođeni terapijskoj svrsi.

rib

Danas se lečenje realizuje u Specijalnoj bolnici za lečenje i rehabilitaciju obolelih od ortopedskih, koštanozglobnih i degenerativnih obolenja “Ribarska Banja” koja je prilagođena potrebama savremenog lečenja, a uz modernu medicinsku opremu ovde se vrši kineziterapija, elektro i radna terapija, te lečenje termomineralnom vodom u zatvorenom bazenu. U ovoj ustanovi leče se razne bolesti, kao što su sve oblici reumatskih bolesti, postoperativna koštana stanja, deformacije kičme i kontarkture zglobova, postraumatske i postoperativne pareze nerava, hemiplegije i hemipareze. Isto tako, vode banje povoljno deluju na stanja poput krvarenja, skleroze, opšte iscrpljenosti, tuberkuloze, kod nekih oblika srčanih mana, itd. Dokazano je da su izuzetno povoljno za trudnice, jer blagotvorno utiču na psiho-fizičko stanje.

Sam zavod raspolaže sa 470 ležajeva od čega je 200 namenjeno za lečenje pacijenata, a preostalih 270 ležajeva namenjeno za turističke potrebe. Sve sobe su potpuno renovirane i opremljene televizijskim uređajima, kablovskim prijemom, kupatilima, mini kuhinjama i terasama. Smeštajnom kapacitetu sve više se poklanja pažnja, u smislu veće ponude, te tako Ribarska Banja postaje značajno turističko mesto čiji je smeštajni kapacitet popunjen u najvećem broju tokom cele godine. Od male sezonske banje, nastalo je mesto koje poseduje i privatne hotele, vile, apartmane i sobe, a privatni sektor je dao svoj veliki doprinos u razvoju periferije, cele banje, te značajnom bogaćenju smeštajnog kapaciteta.

rib1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>