elektronska tekucina e cigareta

Tekućina za elektronsku cigaretu

Elektronska cigareta se koristi kao i klasična, pružajući potpun užitak, ali tako što ne utiče štetno na zdravlje korisnika. Kao proizvod mikroelektroničke tehnologije, sastavljena je od komore za raspršivanje, elektroničkog kontrolera, litijumske baterije, kao i led lampice koja svijetli prilikom konzumiranja e-cigarete i tako oponaša žar klasične cigarete.

Najbitniji dio elektronske cigarete predstavlja komora za raspršivače jer se u njoj nalazi tekućina koja se prilikom konzumacije raspršuje i tako stvara maglu koja vizuelno podsjeća na dim, a nastaje kao posljedica njenog otapanja prilikom zagrijavanja. Tekućina sadrži nikotin, a pored klasičnog ukusa koji pruža duvanska cigarete, e-cigareta nudi i niz aroma poput jagode, mentola, kafe, čokolade, i sl. Ono što je najbitnije jeste činjenica da je ova tekućina (umetak, punjenje) toksikološki testirana, te da nije dokazano da štetno djeluju na zdravlje čovjeka. Takođe, prilikom kupovine tekućine može se izabrati različita koncentracija nikotina, od niske, preko srednje, pa sve do visoke. Tekućina se nalazi u refilima, a može se naći i zapakovana u bočici i tada se 2, 3 kapi nanose direktno na raspršivač. Ovom tekućinom isto tako dopunjavaju se prazni refili ili tankovi, a količina se mjeri prema spužvici koju ona može da upije. Na tržištu postoje i maxi modeli kod kojih se u raspršivač može ukapati i 5, 6 kapi e-tekućine. Korisnik sam može da bira način korištenja tekućine za elektronsku cigaretu, jedino što se ne preporučuje da se ona istovremeno ukapava direktno na raspršivač i pritom koristi napunjen refil. Ovo može da uzrokuje curenje e-tekućine, pa se ova metoda ne preporučuje naročito kada su u pitanju početnici. Kod novijih modela korištenje je mnogo jednostavnije, jer se tekućina ne nanosi direktno na raspršivač.

Prosječna potrošnja e tekućine iznosi u prosjeku od 1 do 2 ml dnevno, ali u zavisnosti od konzumiranja, kao i modela e-cigarete, može da iznosi i do 5 ml dnevne potrošnje. Ono što je bitno jeste činjenica da ni u jednom slučaju ne može doći do predoziranja količinom nikotina. Tekućina za elektronsku cigaretu javlja se u dvije varijante, a svaku čine tri sastojka. Jedna varijanta je PG e-tekućina koju čine propilen glikol, nikotin i aroma, dok u drugoj, VG e-tekućini umjesto propilen glikola nalazi se biljni glicerol. U obje varijante, propilen glikol ili biljni glicerol čine 90% sastava elektronske tekućine, dok je nikotin prisutan u prosjeku 4%. Druga varaijanta e-tekućine pojavila se u skorije vrijeme, kao alternativa za konzumente e-cigarete kojima ne odgovara propilen glikol, a ono što je prevashodno važno u oba slučaja, jeste podjednaka sigurnost za ljudsku upotrebu i zdravlje čovjeka.

One comment on “Tekućina za elektronsku cigaretu

  1. Dobar članak, jedino ja kao početnik u ovome, tj. tek sam prešao sa pravih cigareta na ove trošim 6-7 ml tekućine. Ne mogu si pomoći, meni je to ok. koristim e tekućinu s aromom bijelog marlbora i samo peri deri.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>