beograd nocu

Sve počinje i završava u kafani – Beograd

Beograd kao jedan od najinteresantnijih evropskih gradova, često dobija epitete svetskog u mnogo toga. Njegov duh je poseban, a svaki turist o ovom gradu ima tako i posebnu priču. Kao jedan od najstarijih gradova u Evropi, predstavlja, pored Atine najveću urbanu celinu na Balkanu. Tako je Beograd ispred mnogih i kada je u pitanju prva kafana koja je u ovom gradu otvorena još davne 1521. godine. Sarajevo je kaskalo nekoliko godina, a najveći evropski gradovi kafanu su dobili desetinama godina posle (Pariz tek 70 godina kasnije).

Mnoštvo je napisanih kako naučnih, tako i filozofskih, socioloških i umetničkih tekstova o tome kako je kafana srce i duša jednog mentaliteta, prostora i njegovog čoveka, a o prvoj evropskoj kafani govori su upravo na Dorćolu. Kafana predstavlja odraz i sliku društva, stil života i svet u malom. Kafana je u Beograd došla sa orjentalnom kulturom, a vremenom je postajala mesto u kojem se rešavaju sva značajna životna pitanja, središte društvenog, kulturnog, ekonomskog i političkog života, ali podjednako mesto zabave, odmora, bega od svakodnevnice, ali i poroka, strasti i spletkarenja.

Ni do danas kada je reč o kafani ništa bitno se nije promenilo, a mesto koje potvrđuje tu priču je Kafana na Balkanu. Smeštena u srcu Beograda, u samom njegovom centru, pored hotela Balkan, ova kafana je mesto koje nema ograničenja. Bez barijera u starosnoj dobi, ukusu, vrsti muzike ili nameri gosta, ova kafana podjednako je kutak za ugodni razgovor i najluđi provod do jutra. U prilog tome idu i niske cene, ljubazno osoblje i vrhunska muzika za neponovljiv užitak.

Kafanski trend i kultura I dalje se šire rušeći sve granice, a rezultat toga jeste grad koji ima poseban duh o čemu je još 1624. godine pisao i francuski pisac Luj Žedoen rekavši da u Beogradu “ima svega do preteranosti”. O Beogradu i njegovoj posebnosti pisao je i naš poznti nobelovac Ivo Andrić:

“Nebo je nad Beogradom prostrano i visoko, promenljivo a uvek lepo; i za zimskih vedrina sa njihovom studenom raskoši; i za letnjih oluja kada se celo pretvori u jedan jedini tmurni oblak koji, gonjen ludim vetrom, nosi kišu pomešanu s prašinom panonske ravnice; i u proleće kad izgleda da cvate i ono, uporedo sa zemljom; i u jesen kad oteža od jesenjih zvezda u rojevima. Uvek lepo i bogato, kao naknada ovoj čudnoj varoši za sve ono čega u njoj nema i uteha zbog svega što ne bi trebalo da bude.”
Pored brojnih kafana tu su i noćni klubovi. Jedan od najboljih svakako je Kasina bar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>