danska kuhinja

Danski recepti i kuhinja starih vremena

Obzirom da je Danska hladna i vlažna zemlja, mislim da ne treba napomenuti da je njihova hrana od davnina teška i u većini slučajeva sastojat će se od mesa ( po mogućnosti svinjetine) krumpira i povrća. Piletina i riblji proizvodi su kod Danaca na drugom mjestu. Zbog klimatskih uvjeta koji preovladavaju potrebna im je hrana visoke nutritivne vrijednosti koja sadrži dosta minerala, vitamina i proteina radi očuvanja energije potrebne za posao, školu, sport i druge dnevne aktivnosti.

Zbog toga i nije začuđujuće kada se pobliže upoznate sa danskom kuhinjom i receptima i shvatite o kakvim jelima je riječ. Navesti ćemo samo neke koji su tipično danski, da ne kažem vikinški.

DIMLJENA ŠUNKA ILI SVINJETINA – na takav način se čuva još od 1000 prije Krista i još uvijek stoji za jako bitnu dansku deliciju koja može opstati i do godinu izrađena na takav način.

Salama – „Spegepølse“ je kobasica rađena od svinjetine i sušena je na zraku. Bila je popularna među danskim ratarima iz starijih vremena, a i zbog dugog vijeka trajanja.

SIR OD GLAVA – SYLTE- rađen je od svinjskih glava i mesne želatine. Također popularan među danskim ratarima srednjega vijeka koji se očuvao i do danas.

DIMLJENA HARINGA – najčuvenija je sa danskog otoka Bornholm, a postala je nacionalno jelo još od 1800-tih godina. Također je zovu i „ morsko zlato“, a tako priređena može trajati tjednima.

MARINIRINA ILI KISELA HARINGA – danska nacionalna slastica srednjega vijeka i obvezna hrana današnje nordijske kuhinje. Marinirana se tradicionalno služi sa Akvavitom ( danskom rakijom).

SIR – OST- u Danskoj se počinje raditi oko 1000. godine tijekom Vikinškog perioda tako što bi se zgrušano mlijeko solilo i pritiskalo, a sve zbog njegovog duljeg vijeka trajanja. Takav sir može trajati godinama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>