Zene i stikle

Ljubav žene prema štiklama, neprevaziđena i vječna

Ne postoje dokazi koji govore kada je tačno započela ta ljubavna romansa između žene i cipela, ali naučna istraživanja donose činjenice koje kažu da ljubav žene prema cipelama počinje još gotovo u djetinjstvu i traje u prosjeku oko 51. godinu. Rađa se u prosjeku oko 12. godine, a pred kraj života žena se nevoljko odriče ove ljubavne veze.  Kao i uglavnom svaki prekid, i ovaj često biva traumatičan, pa se sa lijepe elegantne štikle, teško navikava na ravnu, udobnu cipelu, ali ne i prema ukusu žene. Ova ljubav prisutna je još od prastarih vremena, bilo da je to Pepeljugina staklena cipela ili iz neke savremenije priče poput one iz serije „Sex and city“, gdje opsjednutost Manolovim cipelama nema kraja. Ova opsjednutost zabilježena je i u američkom filmu pod nazivom „Anonimni zavisnici od cipela“, a u kojem je glavnu ulogu ponijela Halle Berry koja je u potrazi za najljepšim, najboljim i najoriginalnijim cipelama.

Postoje i naučni dokazi koji kažu da prilikom obuvanja cipela koje želi, u ženskom mozgu pojačano se luči hormon sreće, ali isto tako i da izbor cipela mnogo govori o karakteru onog koji ih nosi. O ovoj temi napisano je mnogo, mnogo istraživano, ali jedno je sigurno – ne postoje jasni dokazi koji mogu da pronađu razloge zbog kojih se ljubav žene prema cipelama nalazi u samom vrhu kada su u pitanju njene slabosti. Ono što je sigurno, jeste da ta ženska slabost zapravo čini da se ona bolje osjeća, da izgleda ljepše, samouvjerenije, i da vjeruje, da bez njih, ništa od toga ne bi bilo.

Priča o cipelama sa potpeticama započela je davno, i iako zvuči nevjerovatno, prvo su ih nosili muškarci za jahanje. One su na početku bile privilegija samo visokog društvenog sloja, dok je drugima bila dostupna jedino radna obuća. Bile su znak prepoznavanja i suštinsko mjerilo statusa u društvu. Štikle su se kroz istoriju razvijale na gotovo svim društvenim planovima, dobijajući tako višestruki značaj, od kulturološkog, do fenomenološkog i sociološkog. U život žene ušle su kroz lik Katarine Mediči kada ih je ona obula na svom vjenčanju, 1533. godine. Visina štikle tada je bila i mjerilo visine položaja. Iako su često proglašavane nepristojnim, one ne mijenjaju svoju ulogu i značaj, nego ženu čine da se osjeća nadmoćno i superiorno. Pored ovog, veoma često izazivaju i negativna osjećanja, naročito onda kad su u trenutku kupovine, posljednje, a željene, već kupljene! Ushićenje i sreća tada prerastaju u očaj i ljutnju, i zavist i ljubomoru, usmjerenu prema onoj koja ih „posjeduje“.

Cipele koje potpisuju velika imena modnog dizajna nekada su bile privilegija samo svijeta bogatih i slavnih, a danas je ovo „malo zlo“ prisutno u gotovo svim zemljama svijeta. Kako se cipele ne kupuju samo da bi se nosile, potvrđuje i činjenica da veliki broj žena neke kupljene cipele nikad ne obuje, nego da je to zadovoljstvo koje je prisutno u tom trenutku, odlučujuće pri iracionalnom sudu. Druge, pak, kupuju po svaku cijenu, pa veoma često i one koje ih žuljaju, koje su im neudobne, u kojima jedva hodaju. Psiholozi kažu da štiklu prema karakteru nosi dominantna i samouvjerena „alfa-ženka“, koja je svjesna svoje moći, a ovim fenomenom bavio se i Sigmund Frojd u svojim esejima o seksualnoj teoriji.

Bilo kako bilo, priča o Pepeljugi započinje u ranom djetinjstvu kao arhetip koji se duboko urezuje u pamćenje svake djevojčice, a priča o njoj priča se u 700 različitih varijanti. Ipak, poenta je ista. Pepeljuga je zahvaljujući cipelici koja joj odgovara, od male, bijedne sluškinje postala princeza neprevaziđena po ljepoti. Cipelica je promijenila njen status, te je tako postala bogata, ugledna i voljena žena. Da li i muškarci vjeruju u ove bajke, pitanje je koje traži mnoštvo odgovora, ali ono što je sigurno, jeste da iako ovu ljubav ne razumiju, žele baš takvu ženu – „alfa-ženku“ u štiklama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>