matična ploča

OSNOVNE RAČUNARSKE KOMPONENTE – MEMORIJA RAČUNARA

matična pločaMatična ploča (Motherboard, Mainboard) je glavna komponenta računara, jer kontroliše sve osnovne funkcije računara, povezuje ostale delove i tako obezbeđuje njihovu komunikaciju. Svi delovi računara smešteni su direktno na njenoj površini i povezani na nju posredstvom slotova ili portova, odnosno unutrašnjim i vanjskim priključcima.

 

Matična ploča (Motherboard, Mainboard) je glavna komponenta računara, jer kontroliše sve osnovne funkcije računara, povezuje ostale delove i tako obezbeđuje njihovu komunikaciju. Svi delovi računara smešteni su direktno na njenoj površini i povezani na nju posredstvom slotova ili portova, odnosno unutrašnjim i vanjskim priključcima. Na matičnoj ploči nalazi se radna memorija (RAM), mikroprocesor (ROM), modem, zvučna, grafička, mrežna i TV kartica, kontrolori diskova, i slično. Zbog njenog delovanja na sve performanse, prilikom izbora računara, veoma je bitno pažljivo odabrati specifikacije matične ploče.

matična ploča

CPU (Central Processing Unit ili centralna procesorska jedinica) nalazi se na matičnoj ploči i podrazumeva centralni procesor koji je upravljačka i izvršna jedinica koja prima i isto tako i izvršava instrukcije pročitane iz odgovarajuće memorije. Čini ga veoma kompleksna struktura koja se sastoji od mnoštva tranzistora smeštenih na jednom čipu, a pored matične ploče, on predstavlja glavnu komponentu u funkcionisanju računara. Pored osnovnih zadataka, procesor izvršava i sporedne, i upravlja svim računarskim delovima. Kao centralna jedinica za obradu, procesor je najviše izložen zagrevanju, pa je s toga veoma bitno njegovo redovno održavanje, i dobro i kvalitetno hlađenje. Bitne karakteristike procesora su: brzina rada, broj jezgara, procesorska cache memorija, itd. Najznačajniji proizvođači procesora su: AMD, Intel, IBM, Motorola i Transmeta.

CPU

RAM (Random Access Memory) predstavlja primarnu memoriju, a ona predstavlja centar protoka podataka u računaru. Kako je ovo prostor u kojem se izvršavaju i čuvaju programi, tako RAM omogućava i čitanje i zapisivanje podataka u toku rada računara. Kapacitet memorije izražava se u bajtovima (koji se sastoji od osam bita), zatim kilobajtima i megabajtima, odnosno većim jedinicima, a osobina ove centralne memorije je da se svakom njenom bajtu može pristupiti nezavisno od prethodne memorijske lokacije. U toku obrade programi i podaci se neprestano smenjuju, a prilikom isključivanja računara, svi podaci se nepovratno gube. Kapacitet, odnosno količina RAMA je jedna od najvažnijih specifikacija računara, jer od nje zavise mogućnosti i brzina rada.

RAMM

ROM (Read-Only Memory) je sekundarna memorija koja je ugrađena u čip na matičnoj ploči, iz koje podaci mogu samo da se čitaju. Za razliku od RAM-a, ona trajno čuva podatke koji su neophodni za rad računara. Svi podaci fabrički se i trajno upisuju na ROM, te se oni kao proizvođačka konstanta ne mogu brisati, niti menjati, ali se delimično mogu menjati određene postavke. Trajno pamćenje omogućava baterija postavljena na matičnu ploču, a najbitiniji dio unutar ROM čipa predstavlja BIOS (Basic Input/Output System) na kojem se nalaze hardverske konfiguracije, odnosno fizičke komponente računara.

ROM

PRIRUČNA MEMORIJA (CACHE) predstavlja posebnu memoriju malog kapaciteta, koju koristi procesor prilikom prenosa podataka između njega i RAMA. Na taj način priručna memorija je posrednik čija brzina odgovara brzini procesora. Naziva se još i predmemorija, a njena osnovna funkcija je povećanje brzine izvođenja programa (što je memorija manja, utoliko je i brža, a samim tim i čuvanje i uzimanje podataka).

CACHEO svemu ovome informisao nas je ovaj sajt koji je ujedno prezentacija najboljeg servisa računara u Beogradu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>