doručakk

DORUČAK – NAJVAŽNIJI OBROK

Gedeckter FrühstückstischBezbroj istraživanja koja su se bavila ovom temom dokazali su da je doručak jedan od najvažnijih obroka. On je osnovni preduslov za dobar početak dana, naročito kad je u pitanju dječiji uzrast. Dokazano je da djeca koja redovno doručkuju pokazuju bolje rezultate na svim poljima, pogotovo kad je u pitanju kognitivni razvoj.

 

Bezbroj istraživanja koja su se bavila ovom temom dokazali su da je doručak jedan od najvažnijih obroka. On je osnovni preduslov za dobar početak dana, naročito kad je u pitanju dječiji uzrast. Dokazano je da djeca koja redovno doručkuju pokazuju bolje rezultate na svim poljima, pogotovo kad je u pitanju kognitivni razvoj.

Najveća greška koju čine odrasli u namjeri da smanje suvišan broj kilograma, je upravo preskakanje doručka. Doručak je bitan jer njime započinjemo dan, a sam organizam očekuje energiju koja će mu biti neophodna za rad bilo koje vrste. Preskakanje doručka djeluje tako da glad postane konstanta koja čini da unesete veći broj kalorija za vrijeme ručka, te na taj način nadomjestite kalorije koje niste unijeli, ali u jednom obroku, te tako dobijete višak kalorija koje u ostatku dana nećete potrošiti. Ravnomjernom raspodjelom unosa kalorija, organizam ih ravnomjerno i troši, te je tako doručak bitan čak i u držanju bilo kakve dijete. Za zdrav doručak preporučuje se unos dosta vlakana i zdrav izvor proteina, što će dovesti i do toga da se stvori osjećaj sitosti koji će trajati sve do ručka. Hrana koja se preproručuje za odrasle je sljedeća:

  • Voće
  • Povrće
  • Jaja
  • Hljeb od cijelih žitarica
  • Zobene pahuljice
  • Orasi
  • Nemasni sir
  • Nemasni jogurt
  • Nemasno mlijeko

doručakk

Kada je u pitanju dječiji uzrast podrazumijevaju se punomasni mliječni proizvodi, jaja, maslac, riba i meso pripremljeni sa prirodnim masnoćama, te povrće i voće.

Doručak je bitan iz mnogih razloga kao što su pokretanje metabolizma, obezbjeđivanje nephodne količine energije, što utiče na koncentraciju, sposobnost za umni i fizički rad. Dobro izbalansiran ovaj prvi obrok u kojem ćete pažljivo kombinovati neke od ovih namirnica, sigurno će uticati na postizanje boljih rezultata u bilo kojem uzrastu i u bilo kojoj vrsti rada.

dorucakkkkk

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>