belize 1

BELIZE – EGZOTIČNA PUTOVANJA

belize 1Belize je mala država koja se nalazi u Srednjoj Americi koja graniči sa Gvatemalom i Meksikom. Smještena je na obalama Karipskog mora, a u njoj se nalazi Koraljni greben  koji je po veličini drugi u svijetu.

Belize je mala država koja se nalazi u Srednjoj Americi koja graniči sa Gvatemalom i Meksikom. Smještena je na obalama Karipskog mora, a u njoj se nalazi Koraljni greben  koji je po veličini drugi u svijetu. Ovaj greben sastoji se od niza koraljnog grebena i predstavlja jedan od najraznovrsnijih biljnih ekosastava, i zaštićen je UNESCO-om 1996. godine. Zauzima dužinu od oko 282 km, a hiljade malih koraljnih ostrva, koji se nazivaju cay, svojom ljepotom privlače bezbroj turista iz cijelog svijeta. Neponovljivi užitak u prirodnim bogatstvima poput kokosovih palmi, močvara i mangrovog drveta, raj za sve one koji svoj odmor pronalaze  u podvodnom svijetu, istraživanju i ljepoti čistog morskog dna, pa tako ovo mjesto predstavlja najznačajniju turističku odrednicu.

belize

Belize je najpoznatija zemlja koja se povezuje sa civilizacijom Maja, ali isto tako i kao najpoželjnjija i posjećenija destinacija mladih bračnih parova. Klima je različiita, zavisno od područja, jer ova mala zemlja posjeduje sve, od veličanstvenih azurnih plaža, do planina i gustih prašuma. Službeni jezik je engleski, a pored njega koriste se još i kreolski i španski jezik.

Kako postoji izreka da se „lijepe stvari nalaze u malim ambalažama“, tako i ova mala zemlja koja na 8, 800 kvadratnih kilometara ima svega 330, 000 stanovnika, sigurno odgovara staroj mudrosti. Za sve one istraživačkog i radoznalog duha željnih adrenalina i novih iskustava, za hedoniste u veličanstvu prirodnog svijeta, ovo će sigurno biti putovanje za pamćenje i mijenjanje pogleda na svijet.

belize 3

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>